Kurczak z zielonymi warzywami idealny dla Koszykarza!

Składniki:

3 łyżki oleju

1 pierś z kurczaka

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 garść fasoli szparagowej

brokuły

Cukinia pokrojona

3 pieczarki

4 łyżki sosu sojwego

1 łyżka chili

1 łyża imbiru startego

posiekana pietruszka zielona, lub kolęndra

sól, pieprz i inne przyprawy do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzej dobrze patelnie, wlej kilka łyżek oleju. Po chwili wrzuć kurczaka i smaż cały czas mieszając, aż kurczak trochę się podpiecze i złapie złotego koloru. Następnie kawałki kurczaka przeżuć na talerz i na tej samej patelni dodaj 2 łyżki oliwy i dodaj pokrojoną cebule i smaż ją cały czas mieszając przez minute.

Następnie dodaj posiekany czosnek, świeży z tarty imbir i przez nie całą minute smaż aby nie spalić czosnku. Po chwili dodaj brokuły, fasolkę szparagową, cukinie i pieczarki. Smaż kilka minut (około 5 min.) cały czas mieszając, aż warzywa będą lekko miękkie.

Znalezione obrazy dla zapytania kurczak z zielonymi warzywami

Dodaj następnie sos sojowy, chili, można dodać trochę soku z limonki lub z cytryny dla złamania smaku. Gotuj 3-4 minuty, po chwili dodaj kurczaka podsmażonego, dodaj kolendrę lub pietruszkę posiekaną. Wyłącz patelnie dodaj sól, pieprz, lub innych przypraw ( według smaku).

Teraz wszystko przełóż na talerz i można takiego kurczaka zjeść na przykład z ryżem lub z kaszą… Gotowe! Życzę smacznego 🙂 …

Jest to bardzo dobre danie po ciężkim treningu lub po rozegranym meczu, idealnie nadaje się na regeneracje zmęczonego ciała, danie jest bardzo lekkie!

Smacznego 🙂


Polub i udostępnij stronę Koszykowkapro.pl

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przepisy i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

30 − 28 =